Zagon javnega potniškega prometa in sprememba pri parkiriščih

Kranj, 8. maj 2020 – Prihodnji ponedeljek, 11. maja, bo znova stekel javni potniški promet. Tako bo na mestnih parkiriščih v Mestni občini Kranj (MOK) znova potrebno plačevati parkirnino. Na avtobusih in vlakih bo veljal posebni režim. Jutri in v nedeljo pa bo zaradi asfaltiranja zaprta glavna cesta med vasjo Orehovlje in Predoslje.

Mestna občina Kranj je v času epidemije virusa covid-19 omogočila brezplačno parkiranje na sicer plačljivih parkiriščih, da bi olajšala situacijo občanom, ki so se zaradi začasne ukinitve javnega potniškega prometa na delo vozili z lastnim prevozom. Po ponovni vzpostavitvi javnega prevoza pa bo ponovno v veljavi običajni sistem plačevanja parkirnine na zaprtih (Stara Sava, Huje, Čebelica in Zdravstveni dom) in odprtih parkiriščih (Brioni, Slovenski trg, Globus, Delavski dom, Huje (zunanje), Stritarjeva ulica, Mladinska ulica, Jelenov klanec, Bleiweisova
cesta ter Sejmišče).

Skrb za zaščito potnikov in osebja
Avtobusi bodo vozili v polnem obsegu, potniški vlaki pa bodo vozili po prilagojenem in okrnjenem voznem redu. Podrobneje si ga lahko ogledate v iskalniku voznega reda.
Na avtobusih in vlakih bodo izvajali vse predpisane ukrepe za varnost potnikov in zaposlenih, zato prosijo, da jih vsi tudi upoštevajo. Navodila, ki jih pripravlja Nacionalni inštitut za varovanje zdravja (NIJZ), se lahko do ponedeljka še nekoliko spremenijo, zato potnikom svetujemo, naj spremljajo poročanje medijev. Zaenkrat velja, da lahko potujejo le zdrave osebe, da je treba vzdrževati varno razdaljo (vsaj 1,5 metra do drugih oseb), tudi med čakanjem na postaji, upoštevati higieno rok in kašlja in se čim manj dotikati površin v vozilu. Zaščitne maske so obvezne, prav tako razkuževanje rok ob vstopu in izstopu iz vozila – ta bo na avtobusih možen le pri zadnjih vratih, na vlakih bodo vrata, kjer bo dovoljeno vstopati oziroma izstopati, označena s posebnimi nalepkami. Pred vstopom naj potniki počakajo, da najprej varno izstopijo potniki, ki so prispeli na cilj, na avtobusu pa ne smejo uporabljati sedežev takoj za voznikom.

Nakup vozovnic
Do nadaljnjega nakup vozovnice pri vozniku avtobusa ne bo možen, jih bo pa možno kupiti na nekaterih prodajnih mestih. Če bo potnik vstopil na avtobus na postajališču, kjer nakup vozovnice ne bo možen, bo vstopil brez nje, nakup za nadaljnje vožnje pa uredil na izstopni postaji, pojasnjujejo v Arrivi. Imetnikom mesečnih (za marec) ali (pol)letnih vozovnic pa se je veljavnost sistemsko podaljšala najmanj za čas, ko javni linijski promet ni obratoval, imetnikom mesečnih vozovnic torej najmanj za število dni do konca veljavnosti marčne vozovnice. Na Slovenskih železnicah (SŽ) priporočajo nakup vozovnic prek spleta, mobilne prodaje ali prek njihove aplikacije, s čimer se potniki izognejo dodatnim stikom, osebju v vlaku pa zagotovijo, da vozovnico pregleda brezkontaktno. Število sedežev in stojišč v vlaku bo sicer omejeno, zato na SŽ potnike prosijo, da upoštevajo oznake na sedežih, kamor se lahko usedejo, in s tem zagotavljajo ustrezno varnostno razdaljo z drugimi potniki.

Zapora ceste
In še dodatna informacija: jutri in v nedeljo, 9. in 10. maja, bo glavna cesta od mostu Orehovlje do OŠ Predoslje zaprta zaradi asfaltiranja. Obvozi bodo ustrezno označeni.

Več informacij
Kabinet župana
Oddelek za komuniciranje in protokol
Slovenski trg 1, 4000 Kranj, T: 04 2373 116
E-pošta : pr@kranj.si, Spletna stran: www.kranj.si Facebook: @MOKranj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja